הכשת נחש

בקיץ מתעוררים הנחשים מתרדמת החורף. כשאר הזוחלים הם בעלי דם קר וזקוקים לחום השמש כדי לתפקד בצורה מלאה. כאשר עולה הטמפרטורה עולה גם פעילותם. לאחר סיום שנת החורף, בה כילו את מאגרי המזון שלהם, הנחשים רעבים, פחות סובלניים והארס שלהם מרוכז מאד. נחש לא יתקוף את חיית המחמד ביוזמתו, אך במידה ותהיה פלישה למרחב מחייתו והוא יחוש מאוים, יכיש הנחש את בעל החיים גם אם בעל החיים רק התקרב  ורחרח אותו בסקרנות. רצוי למנוע מהכלב להריח מתחת לכל אבן או שיח באזור טיולו. חתולים מתמודדים לעיתים בצורה טובה עם נחשים אך עדין הם אינם חסינים להכשה ויש לגלות ערנות להתנהגותם ולמנוע מהם ככל האפשר מגע עם נחש. כדאי לזכור כי נחשים נמצאים גם באזורים עירוניים ולא רק בשדות. אם הוכשה חיית המחמד שלכם מהרו לווטרינר תוך הקפדה על תזוזה מינימלית שלה וללא ניסיונות לחסום כלי דם או למצוץ את הארס.

הנחש הארסי הנפוץ בארץ הוא צפע. הכשתו גורמת, מלבד לכאב וזיהום מקומי גם לפגיעה רב מערכתית. הארס פוגע בטסיות הדם ולכן במנגנון קרישת הדם דבר העלול לגרום לדימומים לא נשלטים. כמו כן נוצרת בגוף תגובה אלרגית ודלקתית שתגרום להתנפחות, ירידה בלחץ דם, שוק ומוות.

במקום ההכשה יראו שני נקבים זעירים שנוצרו משיני הנחש סביבם יראו שטף דם ונפיחות, שתלך ותגבר עם חלוף הזמן עד לקבלת טיפול. כדאי לצלם את הנחש במידה והוא עדין בסביבה או לפחות לדעת לתאר ולזהות אותו מאחר ולא כל הנחשים ארסיים והשיפול בנשיכתם שונה. כדאי לחטא את המקום לשטוף במים זורמים ולשים קומפרס קרח על המקום. יש להרגיע את בעל החיים ככל האפשר ולהגביל את תנועתו, להסיר ממנו את הקולר כדי למנוע חנק כתוצאה מהתנפחות הצוואר ולפנות אותו לווטרינר בדחיפות היות וזה מקרה חירום מסכן חיים בעיקר כשההכשה היא באזור הפנים.

במרפאה יחוטא מקום ההכשה ויחובר עירוי ורידי הכולל חומרים אנטי היסטמינים נוגדי אלרגיה, סטרואידים, אנטיביוטיקה ומשככי כאבים. כאשר התגובה להכשה חריפה במיוחד יינתן גם נסיוב ספציפי נוגד ארס.

נכתב ע"י וטרינר ד"ר ערן זיו – מרפאת הבית הכתום בנס ציונה.